check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie
Heb je vragen? Bel +31 (0)88 050 00 00

Wijntips

Old Bush Vines – to be or not to be…… ??

By Algemeen, Zuidafrikaanse wijnen Reacties uitgeschakeld voor Old Bush Vines – to be or not to be…… ??

Echt mooie, oude wijngaarden zie je niet veel. En dat heeft een reden: om bedrijfs-economische redenen worden ze meestal na circa 20 jaar gerooid. Een wijnrank heeft de meeste volume/opbrengst van 5 tot 15 jarige leeftijd. Daarna neemt het volume af en daarmee de opbrengst voor de eigenaar want volume is de belangrijkste factor voor zijn opbrengsten.

Zo was het tenminste…..

Old Vines Project in Zuid-Afrika

Totdat men de druiven van oude wijngaarden (meer dan 35 jaar oud) op kwaliteit ging beoordelen. Kleinere druiven en minder druiven ook…..maar wat een smaak! Wat een intensiteit! Wijnranken die geleefd hebben en vele seizoenen hebben doorgemaakt, met stevige wortels die uit de diepte mineraliteit en andere smaak componenten toevoegen. Mooi complex en geconcentreerd.

Onder invloed van met name Rosa Kruger is in Zuid-Afrika het Old Vines Project in 2016 gestart. Gericht op het behouden van bijzondere oude wijngaarden. En met succes! Naast Chenin Blanc, zie je vooral veel Cinsault en Pinotage. De wijngaarden zijn vooral te vinden in Stellenbosch, maar ook in Paarl, Swartland en Robertson. Je vindt er vooral oude en grillige wijnstruiken wat de naam – old bush vines – verklaart.

De wijnen van oude wijngaarden van het Old Vine Project zijn gecertificeerd en zijn herkenbaar aan het zegel zoals op de fles op de foto hieronder.

Bijzondere – old bush vines – wijnen

Mooie wijnen worden in de wijngaard gemaakt. En wijnmakers leren er nog mooiere wijnen van te maken!

Zo maakt wijnmaakster Nina-Mari Bruwer van Mont Blois uit Robertson de intense, gelaagde Groot Steen Chenin Blanc afkomstig van een oude wijngaard.

Van de oude wijngaard met de wijze struiken op de foto boven creëren de wijnmakers Abraham van Heerden van Windmeul en Danie Morkel de rijke Roodekrantz 1974 Old Bush Vine Chenin Blanc. En van een wijngaard uit 1954 (!) de Roodekrantz 1954 Old Bush Vine Cinsault.

En nieuw ….net binnen uit Swartland van oude dry land wijngaarden uit 1983: de Roodekrantz 1983 Chenin Blanc “Rhenosterbosrug”.

Toen we deze wijn aan een goede relatie en vinoloog lieten proeven noteerde hij:

Een mooie goudgele kleur. In de neus een bijzonder geurig en rijk boeket. Een vleugje bloemen, licht vanille, brooddeeg en zelfs iets kruidigs. Een bijzonder rijke wijn met een heerlijk lange nagalm! Deze rijke wijn van Roodekrantz behoeft zeker geen krans. ‘De Steen’ zoals je ‘m graag proeft.

Ook proeven? Ontdek de elegantie en de rijkdom van deze Roodekrantz wijnen, bestel ze hier 👈

Certified old bush vine label

Post navigation