check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie
Heb je vragen? Bel +31 (0)88 050 00 00

Wijntips

Op 15 juni is het #DrinkChenin Day 2019. Lees hier het hele verhaal en ontdek onze aanbiedingen!!

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Op 15 juni is het #DrinkChenin Day 2019. Lees hier het hele verhaal en ontdek onze aanbiedingen!!

En de mooiste Chenin Blancs komen (al jaren) uit Zuid Afrika. De van oorsprong waarschijnlijk uit de Franse Loire stammende druif kwam waarschijnlijk al in 1655 met Jan van Riebeeck mee naar de Kaap en is al heel lang belangrijk in Zuid-Afrika, dat met bijna 18.000 hectare ’s werelds grootste aanplant van chenin blanc kent. Die 18.000 hectare staan voor 18% van de totale aanplant van Zuid-Afrika, waarmee het nog immer de meest aangeplante variëteit van Zuid-Afrika is. Maar het sóórt belang is de laatste twee decennia langzaam maar significant veranderd. Chenin is van werkpaard een raspaard geworden!

Voor kenners en liefhebbers was dat al langer duidelijk; de wijnen die de laatste jaren op de markt zijn (gekomen), zijn gewoon van zeer hoog niveau. Hoe is dat gekomen? Wijn maken kunnen ze in Zuid-Afrika al lang, maar de moed om echt Zuid-Afrikaanse wijnen te maken, wijnen die de heel specifieke natuurlijke omstandigheden van de verschillende gebieden eerlijk in zich dragen, ontbrak langere tijd. Nu durven wijnmakers het aan om de wijnen meer de natuur te laten spreken. Dus vindt de vergisting steeds vaker spontaan plaats, en is men terughoudender wat betreft het gebruik van nieuw hout en sulfiet.

De durf om ‘natuurlijker’ te werken heeft ook te maken met de hernieuwde aandacht voor oudere wijngaarden. Die hebben wijnproducenten namelijk laten zien hoe genuanceerd en eigen Zuid-Afrikaanse Chenins kunnen zijn. Zij zijn een belangrijke reden van de toenemende authenticiteit van de wijnen. En het is onmiskenbaar: de beste Zuid-Afrikaanse Chenins –en niet te vergeten, witte blends op basis van chenin!– komen uit oudere wijngaarden (meer dan 35 jaar oud).

Wat is dan authentiek Zuid-Afrikaanse Chenin? Goede Zuid-Afrikaanse Chenin is sowieso heel anders dan Chenin uit de Loire in Frankrijk. Chenin uit Loire heeft doorgaans meer zuren en niet zelden wat botrytis, soms zelfs in de droge wijnen. Goede Zuid-Afrikaanse Chenin is doorgaans milder in de zuren, maar maakt alles goed op structuur en mondgevoel. Heel bijzonder is de zoutige ondertoon in wijnen van niet-geïrrigeerde oude bush vines. Uiteindelijk zijn de goede Zuid-Afrikaanse Chenins meer mediterrane wijnen dan Atlantische wijnen, beeldend uitgedrukt. Dat mediterrane karakter maakt ze ook erg goed gastronomisch inzetbaar. Kijk maar naar de toenemende populariteit van Zuid-Afrikaanse Chenin onder de sommeliers in ons land.

Ontdek het zelf en probeer het voordelige Kaaps Wijnhuis CheninBlanc proef-pakket. Gratis thuisbezorgd.

 

Post navigation