check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie

Wijntips

Onze prijswinnende wijnen in De Grote Hamersma 🏆

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Onze prijswinnende wijnen in De Grote Hamersma 🏆
Hamersma proeft voor De Grote Hamersma wijngids 2019 - Winnaars Kaaps Wijnhuis

Even bij Harold Hamersma de wijnen brengen voor de wijngids ‘De Grote Hamersma 2019’. Dat is de jaarlijkse Oscar uitreiking voor wijnen in ons land. Dus op naar ‘de Kookwinkel van mevrouw Hamersma’ van zijn vrouw Karin. En voor je het weet …spring je over de hele grote hond van Harold..

Als Kaaps Wijnhuis zijn we voor het eerst uitgenodigd om wijnen in te zenden. Dat is leuk want zijn wijnbeschrijvingen zijn zeer inspirerend.

Karin ontvangt mij hartelijk en vraagt mij de wijnen in de keuken te zetten. Die staat inmiddels al vol met wijnen. ‘Is dat de dame van de kaapse wijnen?’ klinkt het van boven. Het is Harold…‘spring even over de hond. Hond? Daar lag inderdaad een hele grote hond die je indringend aankijkt 😳. Even wat moed verzamelen. Na een enorme sprong beklom ik ook nog de trap. Niet voor niets want het wordt een hartelijke ontmoeting met Harold over de gedeelde passie van wijnen.

Harold Hamersma proeft meer dan 7000 wijnen voor de wijngids!

Als groot wijnliefhebber behoort Harold Hamersma tot de meest invloedrijke wijnschrijvers van Nederland. Als wijnexpert schrijft hij voor NRC Handelsblad en Het Parool. En hij wordt gelauwerd als schrijver van wijngids ‘De Grote Hamersma’, een echte bestseller.

Als oud reclameman blinkt hij uit met zijn de toegankelijke beschrijvingen. En als het even kan met een tikkie humor of met een persoonlijke anecdote.

Vorig jaar in november heeft hij zich met vinologe Esmee Langereis een maand lang opgesloten om alleen maar te proeven. Totaal zijn er 7000 wijnen de revue gepasseerd voor De Grote Hamersma 2019, waaronder dit keer een selectie van onze wijnen.

Harold Hamersma - op bezoek bij de wijnschrijver voor De Grote Hamersma

Onze bekroonde zuid afrikaanse wijnen uit De Grote Hamersma 2019

Spannend! Wat vindt hij van onze selectie wijnen. Vallen de wijnen op tussen 7000 andere wijnen? Worden zij goed gewaardeerd?

Nou, dat hebben we geweten! WoW. Zij werden stuk voor stuk met 8- ten en 9- ens als sterrenwijnen bekroond. Daar zijn we natuurlijk trots op 👑

Zin in een sneakpreview uit De Grote Hamersma? Lees hier een aantal van Hamersma’s beste wijnen met een impressie van zijn beschrijvingen.

Nog beter, de wijnen zelf proeven. dat kan heel voordelig met het Hamersma Wijnpakket vol met sterrenwijnen.

De Grote Hamersma - Marras Grenache 9 - sterrenwijn

Hamersma over Lemberg Lady

‘Janey Muller. Pionier te Tulbagh. Eerste vrouwelijke wijnmaker op de Kaap. Grote naam in een boutique winery. Liet er onder andere de Hongaarse Harslevelu debuteren. En die tref ik in deze blend. Bevindt zich in illuster gezelschap met Viognier en nog twee druiven. Mocht tien maanden op gebruikt Frans eiken, vaten van 500 liter, rusten sur lies. Zorgt voor een rijp, rijk en een exotisch mondgevoel. Gember ook, amandeltjes, kletskoppen en bitterkoekjes. Opmerkelijk vieve finale. Indrukwekkend voor zo’n niet indrukwekkend prijskaartje.’ NAAR deze HAMERSMA wijn.

Top pinotage Lemberg Spencer

Hamersma over Lemberg Spencer

‘Pinotage. Vaak onstuimig, zoet, rokerig en met nagellaknageltjes wapperend. Deze echter zacht, koel en met fijn geweven tannines. Een grote schaal gezond rood en zwart fruit, pepertjes en bittere chocolade. Spencer van mohair’. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma met 9- voor Lemberg Nelson Syrah

Hamersma over Lemberg Nelson

‘Wijn met een verhaal. Smaakt soms beter. In dit geval zeker. Boutique winery; ooit de kleinste van het land, in 1978 gestart door Janey Muller. En dat is dan weer de eerste vrouwelijke wijnmaker op de Kaap. In 2001 kreeg Janey gezelschap van Henk du Bruyne en Suzette van Rensberg. En daarmee nam de reputatie van Lemberg helemaal een grote vlucht. Hoge scores van Tim Atkin en 4,5 sterren in Platter’s South African Wineguide. Onder andere voor deze Nelson. Vlezig, sappig en spicy. Zon en zoet. Beetje rokerigheid. Theeblaadjessensatie. Zie ook de Spencer voor de boutique pinotage’. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma - Marras Grenache 9 - sterrenwijn
Marras Piekenierskloof Grenache

Hamersma over Marras Piekenierskloof Grenache

‘Wijnmaker Martin Lamprecht. Marras voor vrienden. En daar heeft-ie er een hoop van. In ieder geval bij Perswijn, waarvan het proefpanel deze grenache een derde plek toekende tijdens het voorjaars- en zomerconcours. Erg lekkere wijn inderdaad. En grenache solo bovendien. Veelal moet-ie met syrah of mourvedre of wordt-ie als fruitvriend in andere blends gebruikt. Nu 100 procent puur. Bulkend van bessen en frambozen. Buurtende braam met een handje nootjes. Aardbeien vers en aardbeien op sap. Lichte nerveuze zuren. Doordrinkbaarheid hoog’. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma WIJN met een 8,5

Hamersma over Marras Swartland Shiraz/Cinsault

‘Duurzaam geproduceerd. Net zoals alle andere wijnen van Marras, met wijnmaker Martin Lamprecht. Hou ook je glas recht. Goede blend van shiraz en cinsault. Zuid-Afrika omarmt Zuid-Frankrijk. Slank, sappig en met een krokant-frisse afdronk. Niet te rijpe pruim, bloemig, wat zoete specerij plus ‘een handvol gruis’. Dat laatste volgens het achteretiket. Langdurig zoeken liet mij met lege handen achter. En met een lege fles. Blijkt achteraf een handvol gruis een mooi en oud zuidafrikaans lied te zijn’. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma WIJN met een 8,5

Hamersma over Marras Piekenierskloof Chenin Blanc

‘Als ik paardenkop zei wanneer ik over Pino sprak, de pony waarop mijn dochter reed tot haar twaalfde, een paardenmeisje; dan werd ik op mijn vingers getikt: Paarden hebben een hoofd, pap. De grap dat ik dol was op paarden maar dan wel op mijn bord met frietjes erbij; leidde tot een doodzwijgen gedurende een hele week. Hoe dan ook, zij is inmiddels van het paard af, letterlijk en figuurlijk. Thans een Paardekop-wit, een Chenin Blanc uit Piekenierskloof van wijngaard ..Paardekop. In galop; dat dan weer wel; langs perenboomgaarden, walnotenbomen, akkers met meloen, door dunne lijntjes suikerspin, honingspatjes en citruscondens.’ NAAR deze HAMERSMA wijn.

En probeer Nu het voordelige Hamersma WIJNPAKKET!

De Grote Hamersma WIJN met een 8,5
Top pinotage van Windmeul, zuidafrikaanse wijn, Platter 4.5

Hamersma over Windmeul Reserve Pinotage

‘Het dubbele in prijs van de gewone pinotage. Heeft dan ook wel wat extra’s in de figuurlijke melk te brokkelen. Anderhalf jaar op eiken geeft ‘m behaaglijkheid, vanille en zoete specerij. Romigheid (toch die melk…) en zacht zoemende tannines. Mooie fruitinbreng bovendien. Rijp rood fruit. Kersen en frambozen. Likeurzoetje. Op-en-top pinotage. Er smeult ergens een vuurtje: de karakteristieke rokerigheid is er. NAAR deze HAMERSMA wijn.’

De Grote Hamersma WIJN met een 8,5
Windmeul Reserve The Legend- top Bordeauxblend

Windmeul Reserve Legend

T.P.D. Briers. Springbok-rugbylegende. Vindt zijn hoofd terug op het etiket. Samen met wat medailles. Niet zozeer voor hem als speler maar omdat de wijn achter zijn portret tijdens de Michelangelo International Wine & Spirit Awards werd bekroond met dé French Style Red Blend Trophy. Dat is bepaald geen klatergoud-eremetaal. Mooie, donkere diepe bordeauxblend. Sappig, dik en donker fruit. Geen zoetjes, geen suikertjes, geen lobbig en mollig materiaal. Heel goed. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma 2019 WIJN met een waardering 8 plus
Marras Swartland Chenin Blanc - Los Tros

Marras Swartland Los Tros Chenin Blanc

De Paardekop chenin blanc is gelaagd, vol wendingen en geur- en smaakverrassingen. Zie ook daar. Los Tros wat directer op zijn doel af. Meloen en peer met vanilleroomijs en een citruskneepje. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma 2019 WIJN met een waardering 8 plus
Windmeul Kelder Chenin Blanc

Windmeul Kelder Chenin Blanc

Zo moet chenin blanc uit Zuid-Afrika smaken. Peer, meloen, citrus en zuren die zich strak langs de meetlat richting afdronk spoeden. Sapt, leeft, tintelt. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma 2019 WIJN met een waardering 8 plus
Windmeul Kelder Pinotage

Windmeul Kelder Pinotage

Zuid-Afrika’s eigen druif krijgt bij Windmeul de aandacht die deze verdient. Betaalt zich uit terwijl er ook een keurig prijskaartje op zit. Niet te zoet, bijna hartig rijp rood fruit, zachte tannines en lichte specerij. ‘Lekker bij struisvogel!’ rept het achteretiket. Tja, maar da’s een stukje vlees dat in Nederland maar niet boven het maaiveld weet uit steken. Logisch, zou je bijna zeggen. Overigens, stukje rosbief van een koe die zijn kop slechts in het gras heeft gestoken functioneert ook als tafelgenoot. NAAR deze HAMERSMA wijn.

En probeer Nu het voordelige Hamersma WIJNPAKKET!

De Grote Hamersma 2019 - Wijn met waardering 8
Ernie Els Big Easy White- Chenin Blanc

Ernie Els Big Easy White – Chenin Blanc

Inderdaad, easy going. Chenin blanc van het soort waarmee Zuid-Afrika zijn reputatie als specialist heeft gevestigd. Rijpe peer, spicy meloen, gemberzoetje, zinderzuren. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma 2019 - Wijn met waardering 8
Ernie Els big Easy Red- verrukkelijke Rhone blend

Ernie Els Big Easy Red – Rhone blend

Druiven-caleidoscoop. Een wilde melange. Maar vliegt niet uit de bocht. Eerlijk, puur, schoon en zuiver. Veel bessen en kersen. Sappige zuren. Een lichte kruidigheid, zachte bitters en aangenaam verteerbaar. Minder easy dan het etiket belooft: serieuzer. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma 2019 - Wijn met waardering 8
Windmeul Kelder Cabernet Sauvignon Merlot

Windmeul Kelder Cabernet Sauvignon/ Merlot

Op de Paarlberg gelegen. Een cooperatie van formaat. De leden bezitten in totaal 1700 hectare. Vorig jaar ontmoette ik een van de wijnmakers in zijn garage waar hij samen met zijn vader wijn maakte: nog geen 1700 flessen totaal. Hij sprak met warmte, liefde en ‘passie’ (laten we dat woord eens gebruiken) over zijn officiele werkgever. En kwalitatief gesproken heeft hij bepaald geen klap van de molen gekregen. Van Windmeul proefde ik een prettige, aangenaam geprijsde range. Te beginnen met deze bordeauxblend. Goddank, niet te zoet, geen gekookt fruit, geen slappe hap. Mooi donker gemaakt, met zwarte bessen, braam, laurier en tannines als de driedaagse baard van zijn maker. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma WIJN met een 8,5
Ernie Els Proprietors Blend, Platter 5 sterren

Ernie Els Proprietors Blend 2015

Ernie Els. Maar is dat niet? Ja inderdaad, dat is die golfprofessional. Focus, discipline en betrokkenheid hebben geleid tot enorme successen in de golfsport. Dezelfde kwaliteiten komen naar voren in de Ernie Els wijnen, een continue streven naar perfectie in wijnen, gestart in 1999. Inmiddels worden de Ernie Els wijnen alom geroemd en erkend als topwijnen. …..Ernie Els dus. Anything else? Natuurlijk, zijn wijn. Zijn eigen wijn: de Proprietor’ s Blend. De blend van de baas. Waar houdt-ie van? Van mooi donker fruit. Niet te wee, niet gestoofd, driest en duister. Mooie bitters, cacao en zwarte koffie. Bramen, laurier, cassis en droppige tannines. Decanteren doet begeren.

Helaas heeft Harold niet jaargang 2016 geproefd. Uitverkozen tot de beste rode blend van Zuid-Afrika! Deze Platter 5 sterren wijn is nu te koop.

. NAAR deze HAMERSMA wijn.

De Grote Hamersma - 7half
Windmeul Kelder Chardonnay

Windmeul Kelder Chardonnay  

Mooie breeduitpakkende chardonnay. Veel fruit zonder te rijp of te romig te worden. De wieken van de Windmeul zorgen voor een frisse wind. En mango, passievrucht en rijpe appeltjes houden zich koel. Prettig en ongecompliceerd.

NAAR deze HAMERSMA wijn.

Wanneer komt een wijn eigenlijk in de De Grote Hamersma? ..

Al 11 jaar maakt Harold De Grote Hamersma (DGH)  dat wordt gezien als de meest complete wijnjaarboek voor wijnliefhebbers.

Het geheim is dat hij steeds de beste wijnen selecteert. Van alle geproefde wijnen valt meer dan de helft af (!). Alleen wijnen, uit lager en hoger prijssegment, die een 7 of hoger hebben komen in de gids. Haal je een 9 of hoger dan wordt de wijn als uitzonderlijk gezien, een echte sterrenwijn ✨.

‘De Oscar is de jaarlijkse wijngids van Harold Hamersma. Als je daarin goed scoort, is het een echte topwijn’ – De Keuringsdienst van Waarde

de Grote Hamersma 2019

Post navigation