check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie
Heb je vragen? Bel +31 (0)88 050 00 00

Wijntips

Zo serveer jij de wijn altijd op goede temperatuur ✅

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Zo serveer jij de wijn altijd op goede temperatuur ✅
5 tips om je wijn altijd op goede temperatuur te serveren, ook als de zon ineens doorbreekt ♥

Het weer laat zich niet goed voorspellen. Grijs, regen en dan weer mooi warm! Tijd voor een spontaan etentje, borreltje of BBQ. Klaar met de voorbereiding. Maar ai, de wijn die je in gedachte had, eh waar staat die ook al weer? In ieder geval is die niet op de goede temperatuur. Wat is de goede temperatuur eigenlijk? En duhh, is het zo belangrijk? – Jazeker, daarom wat tips wat je (snel) kan doen.

Wat is de goede temperatuur voor de wijn?

We drinken witte wijn vaak te koud en rode wijn te warm en dat is geen goed nieuws voor de smaak. Het is een gevolg van de klassieker, je kent ‘m wel: ‘Witte wijn uit de koelkast en Rode wijn op kamertemperatuur’. Het ligt iets anders.

Te beginnen bij de witte wijn. De temperatuur van onze koelkast schommelt met name tussen 3° en 5°. En dat is te koud voor de wijn, brr. Dat is jammer want witte wijn die te koud is laat vooral zijn zuren zien, en niet de fruitigheid en andere heerlijke aroma’s. De smaakpapillen worden een beetje verdoofd. Je proeft maar de helft wat de wijn te bieden en dat is jammer, toch?

Rode wijn op kamertemperatuur komt uit de periode dat we nog geen CV hadden. Binnenshuis was toen rond de 18° normaal. Nu is het 20° of hoger. Dat is te warm, waardoor de rode wijn log aanvoelt en de alcohol erg domineert. De andere kant, de rode wijn te koud serveren maakt de wijn erg hard. De tannines en de zuren hebben dan de overhand.

De juiste temperatuur komt dus ten goede aan de smaak. Wij hanteren zelf dit als houvast:

  • 17°-19° Vol en krachtig rood ( v.b.: Cabernet Sauvignon)
  • 14°-16° Licht en fruitig rood ( v.b.: Pinot Noir)
  • 10°-13° Vol en complex wit ( v.b.: Chardonnay met houtlagering), en Champagne
  • 8°-10°  Fris wit en rosé ( v.b.: Chenin Blanc)
  • 6°- 8°   Cava, Prosecco

Wijn Glenelly in Cooler eff WP 400x265

5 tips om de wijn wel goed te koelen, ook als het ff snel moet

1   In een half uurtje kan je wit en rosé goed koelen. Wikkel de fles in een natte theedoek en doe hem in de koelkast, niet langer dan 30 minuten! Gebruik je een ijsemmer of teiltje? Doe dan naast ijsklontjes en water er ook een schep zeezout erbij. Dat versnelt het koelen.

2   Als het echt snel moet kan je de fles wijn in de vriezer doen. Maar let op, zet je wekker. Want je witte of rosé wijn moet je daar niet langer dan 15 minuten laten liggen. Een rode wijn niet langer dan 5 minuten. Is het een lichte soepele rode wijn dan mag die paar minuutjes langer.

3   Liggen de wijnen al een paar uur in de koelkast (dus te koel)? Dan is onze tip om de witte wijn, rosé een kwartiertje voor serveren uit de koelkast te halen. De rode wijn staat al klaar in de keuken (dus te warm)? Die kan je op de onderste la van de koelkast een kwartiertje koelen.

4   Drink rode wijn in de zomer eens iets koeler dan je normaal gewend bent, 1 of 2 graden. Heerlijk, vooral bij de meer soepele fruitige wijnen, bijvoorbeeld bij een Pinotage.

5   Eenmaal aan tafel en klaar om van te genieten? Doe de wijn in de wijnkoeler met het liefst een laagje gekoeld water erin. Dan blijft het langer op temperatuur.

Geniet nog even van de mooie nazomerse dagen, met zalige Zuid-Afrikaanse wijnen. Gesondheid!

Koel glas Summertime fb 851x475

Post navigation