check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie

Wijntips

De lekkerste wijn bij stamppot

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor De lekkerste wijn bij stamppot

Wat is de lekkerste wijn bij een stamppotje? Kijk naar buiten, brr, koud, het is echt herfst. Met koude dagen is niets lekkerder dan een oer Hollandse stamppot, liefst met een passende wijn. Dus …welke wijn drink je daarbij? En combineert dezelfde wijn lekker bij elke stamppot?

Met een aantal wijnliefhebbers hebben we ons op dit onderwerp gestort. Een hele kostbare wijn hoef je hier niet bij te drinken, maar een slobberwijn hoeft ook weer niet. De lekkerste Zuid- Afrikaanse Wijnen voor een koude dag, dit zijn onze tips.

Boerenkool met zo’n sappige worst en jus erbij

Deze stamppot is stevig, vol van smaak, en heeft een aards karakter met een klein zoetje en rokerigheid door de worst. Heerlijk met eveneens een stevig smakende rode wijn, met een zoetje, en die soepel is door matig aanwezige tannines. Denk aan een fruitige type Shiraz, Merlot, of medium bodied Cabernet Sauvignon.

Onze favoriet is  Windmeul Cabernet Sauvignon /Merlot , de ultieme samensmelting van deze twee karakteristieke druiven.  De Cabernet zorgt voor structuur en de Merlot geeft dat zoetje. Baie lekker, ook daarna voor bij de open haard!

Spruitjes stamppot met uitgebakken spekjes en kuiltje met jus

Deze smeuïge stamppot is tikkie minder zwaar en aards dan broer boerenkool. Doe hier een soepele fruitige rode wijn bij met een redelijk intense smaak, een kruidig nootje, en met een zoetje. Wederom een matige dosis tannine. Maar ook een mooie Rosé combineert goed.

Onze favoriet is echter de Windmeul Kelder Pinotage. Zooo behaaglijk door het ronde en zachte karakter. Vol rijp fruit met banaan en pruimen en dan die mooie beetje droge afdronk met koffie en chocolade.

Zuurkool Stamppot met worst 

Deze stevige stamppot is per definitie zuurder van smaak, en met een klein zoetje door de worst. Combineer dit met een frisse, meer uitgesproken wijnen met genoeg zuren, en als het kan weer met klein zoetje. Die zuren zijn belangrijk, want anders valt de wijn in het niet bij de zuurkool. Denk aan de klassiekers als de frisse en fruitige Riesling of Pinot Blanc. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Onze Zuid-Afrikaanse favoriet is de Chenin Blanc, de Ernie Els Big Easy White. Mooie frisse en fruitige wijn, met tropisch fruit en klein zoetje. Het is weer eens wat anders en baie lekker.

Geniet van de combinaties, probeer ze uit en zijn benieuwd naar jullie ervaringen! Gesondheid.

PS: Meld je aan op onze Wijnbrief voor nog meer wijntips, up-to-date aanbiedingen, en voordeel bij wijnproeverijen op info@kaapswijnhuis.nl,

stamppot-tips-bericht-800x400

Post navigation