Heb je vragen? Bel 06-46187615

Wijntips

De lekkerste 3 tips voor wijn bij je BBQ 🔥

Welke wijn bij de BBQ?

Wat is nou gezelliger dan samen met familie en vrienden de barbecue aan te steken. In Zuid-Afrika hebben zij geen BBQ maar een Braai. De hele zomer door. Ze beginnen vroeg op de dag om van hout kooltjes te maken. Genieten van een zwoele zomeravond kan hier ook, met heerlijke gerechten en met wijnen!

Maar welke wijn past nu goed bij de BBQ? Met een groep fijnproevers hebben we lamsvlees op de BBQ gehad en gecombineerd met mooie Zuid-Afrikaanse wijnen. Het was een top avond. Een mooi moment om onze tips en favoriete BBQ wijnen met je te delen.

Wat maakt jouw BBQ tot een baie lekkere barbecue. Waar let je dan op? Natuurlijk let je op wat er op de BBQ komt te liggen. Ook hebben marinades en sausen grote invloed op de wijnkeuze. En je zou het bijna vergeten in de warmte rondom de barbecue… de temperatuur van de wijnen. Zie onze eerdere blog met tips over de ideale temperatuur van wijn.

Lees nu de tips voor wijn bij de BBQ waarmee je van je barbecue een feestje maakt!

1 De altijd goed wijnen bij de BBQ

Je hebt een BBQ met vis, vlees in diverse soorten. Daar wil je goede wijnen bij. Smaakvol en goed te combineren met al die verschillende smaken. Dan is de Chardonnay onmisbaar als aperitief, bij salades en lichte visgerechten. Ook een Rosé bevelen we aan, doe dan wel een smaakvolle, dus geen waterig slobbertje maar ‘een rosé die naar wijn smaakt’. Zo’n rosé kan veel meer aan, heerlijk bij aperitief, visgerechten, en zelfs bij lichtere vleesgerechten en vlees of kip met Aziatische marinades. Een echte aanrader.

Voor zwaardere vleesgerechten met peperige of rode wijn marinade en saté of BBQ saus raden we een soepele blend aan met Syrah en Cabernet Sauvignon. De wijn mag wat kruidigheid hebben.

2 Je hebt (ook) vis op de BBQ en zoekt een specifieke bijpassende wijn?

Je ziet het steeds vaker, vis op de BBQ. Gegrilde gamba’s en andere visgerechten met een marinades van citroensap, groene kruiden, en een saus als cocktailsaus combineren extra goed met een Sauvignon Blanc. Met steviger vis zoals zalm of tonijn kan je naast Chardonnay ook eens een keer kiezen voor een gekoelde fruitige rode wijn. Een wijn met weinig tannine en met zomers fruit als aardbeien en rode kersen. Dat kan een Pinot Noir zijn, doch ook een authentieke Zuid-Afrikaanse Pinotage.

3 Je hebt (ook) vlees op de BBQ en zoekt een specifieke bijpassende wijn?

Vlees komt in alle smaken, de marinades en sausen ook.

Bij lichte vleesgerechten met een zoetere saus kan een mooie volle rosé.

Bij vleesgerechten met veel smaak is een rode wijn het beste. Combineer een Bordeaux blend of Cabernet Sauvignon met een entrecote, rib eye met een rode wijn marinade. Ook met lam vonden we dit een geweldige combinatie. Een Syrah of blend met Syrah doet het fantastisch met rundvlees in een peperige marinade en met rundvlees met saté saus of BBQ saus.

Met deze Zuid-Afrikaanse BBQ wijnen wordt jouw barbecue een feestje.

Krijg je al zin in de barbecue? We hebben onze Zuid-Afrikaanse BBQ wijn favorieten voor je op een rij gezet. Bekijk snel de aanbiedingen.

1 Baie lekkere wijnen voor bij de relaxte BBQ 

2  Bijzonder wijnplezier bij vis op de BBQ 

3  Bijzonder wijnplezier bij vlees op de BBQ  

  • Ernie Els Big Easy Cabernet Sauvignon, nieuwe loot aan de wijnstok. Rijk en elegant vol pruimen, kaneel, chocolade.
  • Glenelly Estate Red. In de traditie van Clarette heeft deze Bordeaux blend ook Syrah en dat maakt deze wijn onovertroffen bij alle wat zwaardere BBQ vlees gerechten. Smaakpanel Ilovefood@wine gaf maar liefst 8,6 punten, ‘intens verleidelijk’. En ook een favoriete combinatie van Chef-Kok Christophe Dehosse van The Vine Bistro, de hotspot in Stellenbosch op wijnlandgoed Glenelly.
Lam op de BBQ? Dit wist je vast nog niet.

We proberen altijd combinaties van gerechten met wijnen uit. Met een groep fijnproevers, waaronder een slager en een chefkok, hebben we verschillende lamsgerechten voorbereid op de BBQ. Het was een culinaire, gezellige en een heel leerzame avond. Dus wil jij ook iets meer weten van lamsvlees en suggesties voor wijnen? We delen graag een aantal van onze ervaringen.

Lamsvlees laat zich uitstekend combineren met diverse kruiden, salade, groenten en … wijnen. Het lamsvlees heeft mooie eigenschappen. Ik stond er nooit bij stil, maar dit vlees is mager, bevat weinig bindweefsel, is calorie arm en heeft veel voedingswaarden waaronder veel ijzer en B12. Klinkt goed, uiteindelijk gaat het natuurlijk om die delicate smaak. Die proef je als je zorgt dat het vlees van binnen nog rosé en lekker sappig is.

Het voorafje zijn de lamsburgers, heerlijk gekruid met oregano, tijm, marjolein. Lamsgehakt wat volgens onze slager uit de borst van het lam komt is een vergeten lekkernij! Heerlijk zijn de lamsburgers met gegrilde groenten en een saus van mayonaise met paprika kruiden – ze zijn smeuig, smaakvol.

Lamsfilet volgt, het zachtste en duurste stukje. Onze slager legt uit dat er ook weinig van is, het zijn maar een paar langwerpige delen uit de rug. Maar dan heb je wat. Het lijkt wel te smelten op je tong.

Dan de lamsbout, zonder twijfel het koninginnenstuk van het lam. Ja ja, afkomstig van de bil. Het meest smeuige gebraad wat er bestaat. In de bout zit een deel van scheenbeen verborgen en als je dit op de BBQ legt geeft dit nog meer smaak. Daar ging ie, wat een gevaarte, gemarineerd met rozemarijn, oregano, en nog zo wat. Je begrijpt het al, het was een culinair hoogtepunt en heel veel smaak. Heerlijk met rode wijn saus, salade en geroosterde aardappelen uit de oven.

En nu dan de wijn, de line up: Merlot, Syrah, Pinotage, Cabernet Sauvignon, type Bordeaux blends. En voor de witte wijn fan Chenin Blanc. De rode draad van onze ‘beproevingen’. We vonden de Merlot wat wegvallen tegen de gerechten die dus veel smaak hebben. De Syrah houdt stand maar vormde niet zo’n eenheid met het vlees. De winnaars bij het lamsgehakt en lamsfilet waren de Lemberg Spencer Pinotage en de Glenelly Estate Blend. Deze laatste wijn was bij de lamsbout de grote favoriet. Het is een prachtige Bordeaux blend met bovendien Syrah, een heerlijke combinatie.

Wijnliefhebbers delen goede wijn
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Post navigation