check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie
Heb je vragen? Bel +31 (0)88 050 00 00

Wijntips

Welke wijn drink jij bij asperges?

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Welke wijn drink jij bij asperges?
Bundle of fresh green and white asparagus spears or shoots wrapped in colorful pink paper on a wooden table ready for steaming or boiling

Leukste weetjes over asperges en de top 3 lekkerste asperge wijnen ✅

Ze zijn er weer en horen bij het voorjaar. Tot 24 juni ( Sint Jan)  kunnen we weer genieten van ‘het witte goud’. Een typische seizoensgroente die je veelzijdig kan bereiden. Die veelzijdigheid heeft ook consequenties voor de wijnkeuze. Maar wat weten we allemaal van asperges?  En wat zijn goede asperge wijn tips? Wat kan meer behalve de klassieke Pinot Blanc. Hier meer weetjes over asperges en over onze 3 favoriete aspergewijnen. En als tip, feestelijke voorjaars maaltijd salade met asperges van chef-kok Ramon.

Wist jij dit over asperges?
  1. Van alle geteelde asperges in ons land is 98% wit, de rest is groen op een paar paarse na. Alleen de witte asperges groeien onder de grond, hebben een dikke schil en worden daarom altijd geschild. Dat hoeft bij de groene niet.
  2. Asperges worden steeds populairder. Toch eet nog maar een kwart van de Nederlanders deze heerlijke groente, zo’n 800 gr per jaar. Velen vinden het veel werk of onduidelijk hoe ze het beste kunnen bereiden.
  3. Daarom als tips. Schil de asperge vanaf 3 cm onder het kopje. Snijdt van de onderkant 1,5 cm af. Zet ze op in koud water met wat zout (en suiker) en laat ze 8 min. koken. Laat ze dan in hete water staan afhankelijk hoe gaar en stevig je ze wilt. Gebruik verse asperges, dat zie je als ze mooi wit zijn, glanzen en ze piepen als je de onderkantjes tegen elkaar aanwrijft.
  4. Je proeft een verschil tussen de witte en groene rakkers. De witte zijn van nature fris, iets zoet en delicaat van smaak. De bereiding heeft veel effect, zo worden zij door het koken pas echt zacht en smaakvol. De groene asperges zijn frisser, krachtiger en wat pittiger, of je ze nou kookt, roostert of wokt. Goed te combineren met andere sterkere smaken als oude kaas of rauwe ham.
  5. Asperge en wijn gaan heel goed samen. Naast kleur en bereiding van de asperge zijn vooral de begeleidende ingrediënten van invloed op de wijnkeuze. Er zijn een paar regels die helpen bij de keuze;

– Zorg dat de smaaksterkte van het gerecht past bij de wijn, dus neem een wijn die niet te licht of te overheersend is.

– Is het karakter van het gerecht fris, dus bijvoorbeeld een hele frisse groene salade met asperges, neem dan ook meer frisse wijnen zoals Sauvignon Blanc. Is het gerecht meer romig met rijpe tonen, neem dan ook een vollere wijn als bv Chardonnay.

– Een houtgerijpte wijn past mooi bij combinatie van asperges met zalm of een stukje vlees als lamsoester en een romige saus.

Wijn bij asperges: onze Top 3 tips 
  1. Oak Valley Sauvignon Blanc voor bij een groene, frisse salade met asperges. De frisse knisperende wijn sluit hier mooi op aan.
  2. Roodekrantz Chardonnay voor bij gekookte asperges met botersaus en met citroen en nootmuskaat. De citrus en lime smaken en het ronde karakter van deze wijn past uitstekend.
  3. Glenelly Estate Reserve Chardonnay voor bij gekookte asperges met zalm en een volle en romige saus. De houtgerijpte wijn past perfect omdat zij rijp, vol is en toch elegant kruidig.

Tip: heerlijk recept voor asperge soep en een asperge maaltijdsalade van chef-kok Ramon.

Gespot bij programma BinnensteBuiten, met een klik heb je het recept.

Post navigation