check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie
Heb je vragen? Bel +31 (0)88 050 00 00

Wijntips

Wat ruik je lekker…….maar dat kan toch niet?!

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Wat ruik je lekker…….maar dat kan toch niet?!

 5 tips voor een nog lekkerder en leerzame wijnproeverij.

Uitgenodigd voor een wijnproeverij, altijd leuk. Daar aangekomen begroette een vriendin mij met ‘hmmm, wat ruik je lekker, maar dat kan toch niet!’.Tja ze had gelijk, normaal doe ik dat ook niet …meer (ha ha). Geen parfum op bij een wijnproeverij. De eerste keer dat ik het hoorde keek ik er van op. Wijnproeven is leuk, lekker en je leert vaak ook nog wat. Wat is handig vooraf te weten zonder nu meteen een vinoloog te moeten zijn? Want je kent het wel, de kurken zijn eraf, de wijnflessen staan je uitnodigend aan te kijken. Hoe pak je dit aan? Hier een paar basistips om er nog meer van te genieten:

1. Voorkom dragen van parfum; je wilt immers de wijn ruiken en niet je parfum of die van je buurvrouw of…vriendin.

2. Denk alvast over wat je wilt leren en proeven. De nieuwe jaargang van je favoriete wijn? Juist een nieuw druivenras of blend? Een paar verschillende wijnen naast elkaar proeven en ervaren dat de ene veel meer naar gemaaid gras ruikt en de ander naar vanille en boter? Het is juist leuk dat je kan ontdekken welke smaak bij je past.wals

 3. Laat de wijn walsen voordat je echt goed gaat ruiken. Door de wijn rondjes te laten draaien in het glas komen de aroma’s los. Belangrijk, want de geur is een belangrijk deel van onze smaakwaarneming en zegt veel over het karakter van de wijn. Wat ruik je? Veel of ingetogen. Is het rijp of fris fruit, bloemen, of meer aardse noten als hout, amandelen. Schrijf in korte woorden op wat in je opkomt, want je bent het zo vergeten.

4. Dan een slok om de smaak te beoordelen. Laat de wijn rondgaan in de mond, en als het lukt met een beetje zuurstof erbij. Slurpen mag. Wat zijn de indrukken? Voelt het meer strak, fris, opdrogend of juist rond, zacht, soepel. Blijft een prettige smaak hangen? Bij 10 seconden is er sprake van een lange afdronk. Schrijf het weer op.

Tip: op de punt van de tong proef je zoet, op de zijkanten het zuur, en midden-achter het bitter.

5. Je glas niet spoelen met water, ook niet als je van wit naar rode wijn overgaat. Liever de wijn uitschenken in de spittoon (oftewel de spuugbak). Gebruik deze ook om niet alle wijn te hoeven opdrinken.

Natuurlijk gaat het verder vooral ook om gezelligheid, en om uiteindelijk meer te leren over je eigen smaak. Veel proefplezier!

Wil je proeven, op 21 en 22 mei a.s. vanaf 20.00 uur kan je bijzondere Zuid Afrikaanse wijnen proeven tijdens de Culinaire Wijnproeverij, met tongstrelende amuses, en wijn-spijs tips.

Voor meer informatie  en een check voor plek met een bericht naar info@kaapswijnhuis.nl

Geur van rijp fruit Zuid Afrikaanse wijnen

 

Post navigation