check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie

Wijntips

Vergeten druiven

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Vergeten druiven

Vergeten druiven zijn er vele, net zoals onbekende druiven. Nu worden die laatste in het minst weinig gebruikt, maar ze hebben gekke namen, komen soms uit wijnlanden waar we nog niet vertrouwd mee zijn, of worden in een blend gebruikt, maar komen we ze zelden als cépage wijn tegen.

Hàrslevelü

Hàrslevelü is zo’n druif. Typisch Hongaars. De naam staat voor “blad van de lindenboom”. DNA wijst uit dat het ras een kruising is tussen de Hongaarse furmint en een oud in Zwitserland voorkomend druivenras plantscher. De laatste is echter ook van Hongaarse origine.  In Hongarije is hàrslevelü een onmisbaar onderdeel van de blend van de beroemde Tokaj. De dunne schil van de hárslevelű is verlokkelijk voor een goedgeleide botrytisaanval. Op die manier een bijdrage leverend aan de uitkomst: een mooie zoete weelderige wijn.

Zuid-Afrika

Je kunt ook droge wijn van deze druif maken. Dat doen ze in Zuid-Afrika. Er staat inmiddels zo’ 80 ha hier in warm gelegen wijngaarden, zoals bijvoorbeeld in Tulbagh, ten noorden van Stellenbosch. Zo levert de druif een wijn met een goudgroene kleur en met een volle aromatische kruidige smaak. Lemberg Wine Estate (Smaak van Wijn heeft de Lady en de Pinotage van dit huis in de kast) is het avontuur aangegaan met het lindenblad. Het levert ze een stevige sterrenverankering op in de Platter Gids 2015!

Hee Lady….

De hárslevelű-wijngaard stamt uit 1983. De basis voor de cépagewijn Hárslevelű maar ook voor de Lady. Een beauty met 59% viognier, 33% hárslevelű, 4 % sauvignon blanc en 4% semillon. Allemaal onmisbare delen voor een wijn die geurt naar abrikozen, honing, bloemen, nectarines en amandelen! Licht oxidatief door een rijping op 500 liter Franse eiken vaten.

De kenmerken van de bleekgele Hárslevelű zijn mooie zuren en tonen van bloemen, specerijen en perziken. Ook deze wijn rijpt op 500 liter grote Franse eiken vaten. Er worden 900 flessen gemaakt per jaar. Het is een delicate wijn, alles behalve een slobbertje. Heel goed gastronomisch inzetbaar, waarbij je kunt denken aan kaas als comté of gruyère. Amandelen. Niet te pittig aziatisch eten als een milde nasi. Avocadogerechtje met Hollandse garnalen –  zonder cocktailsaus! Risotto met paddenstoelen. Gerookt hammetje. Een wijn voor de liefhebber!

De wijnen worden geïmporteerd door het Kaaps Wijnhuis. Specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen.

Voor het originele artikel zie: Smaak van Wijn

 

Post navigation