check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie

Wijntips

“Onze wijnhuizen”

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor “Onze wijnhuizen”

We krijgen regelmatig vragen over de wijnhuizen die we (exclusief) in Nederland vertegenwoordigen.

Waarom precies die? En niet andere – ook Zuid-Afrikaanse – wijnhuizen?

Om die vragen te beantwoorden hanteren we aantal criteria:
1) Het moet gaan om bijzondere wijnhuizen. Vaak zijn het kleinere, boutique wijnhuizen. Geen rotonde wijnen dus die je overal ziet en kan krijgen.
2) De wijnhuizen moeten wijnen hebben die goed passen in onze portfolio. Onze ambitie is om 5 tot 8 wijnhuizen te vertegenwoordigen, met wijnen die elkaar aanvullen. Denk aan verschillende Pinotages, dé Zuid-Afrikaanse rode wijn. We hebben er een aantal in onze portfolio die behoorlijk van karakter verschillen, zoals de Spencer van Lemberg uit Tulbagh en de RESERVE van Windmeul uit Paarl. Dubbellingen – wijnen die teveel op elkaar lijken – willen we vermijden.
3) De kwaliteit-prijsverhouding moet uitstekend zijn. De Zuid-Afrikaanse wijnen staan al bekend om hun goede kwaliteit-prijs verhoudingen, onze wijnhuizen moeten hierbij zelfs uitstekend zijn. En ook continuïteit in kwaliteit en prijzen kunnen bieden.
4) Al onze wijnhuizen hebben we bezocht. We kennen de wijnmaker(s), weten wat ze doen en hoe ze het doen. Bijvoorkeur natuurlijke gisting en zo min mogelijk interventies in het wijn maken en maximaal biologisch verantwoord in de wijngaarden. We zijn in de wijngaarden geweest en kennen het terroir. Dit vinden wij noodzakelijk zodat we achter onze wijnen kunnen staan.

Helaas beantwoordde Rainbows End niet meer aan al onze criteria. Met Glenelly en Ernie Els zijn we al uitstekend vertegenwoordigd in Stellenbosch en we willen ruimte maken en vernieuwen.

Dat gaan we dit doen met de wijnen van Marras Wines. De wijnmaker is Martin Lamprecht. We hebben zijn verhaal gehoord en zijn wijnen geproefd en waren meteen onder de indruk. Zijn ambitie is om wijnen te maken die puur en eerlijk zijn, die mensen verbind en waar ze graag nog een fles van open trekken om het moment te koesteren. Hij maakt zijn wijnen met druiven uit Swartland en in het bijzonder Piekenierskloof. Martin is zeg maar een wijn-gek. Cum laude afgestudeerd aan Elsenburg en direct aan de slag bij David Nieuwoudt van Cederberg als wijnmaker. En succesvol! Middelmaat is geen optie en hij heeft veel geleerd in Frankrijk, om vooral ook wijnen te maken die de geschiedenis vertellen van de wijngaard en de mensen.

We hebben genoten van zijn wijnen en direct besteld:
– Swartland Chenin Blanc 2017- ‘n handvol gruis staat er op het etiket, gemaakt van bush vines uit Swartland. Handgeplukt, koud geweekt voor 3 dagen. Gerijpt op oude eiken vaten voor 10 maanden. Steenvruchten en peren.
– Piekenierskloof Chenin Blanc 2017 – van bush vines op de Pikenierskloof berg. Handgeplukt, combinatie van barrel en tank fermentatie. Op “fine lees” gerijpt voor 6 maanden. Kweepeer en kruiden.
– Swartland Shiraz/Cinsalut 2016 – Handgeplukt, 10% hele trossen. Minimale extractie en separaat op oude eiken vaten gerijpt. Rozen blaadjes, rokerige kruiden en smaken van pruimen.
– Piekenierskloof Grenache 2017 – Handgeplukt, koud geweekt voor 3 dagen. Op oude eiken vaten voor 10 maanden. Rijpe kersen en wilde aardbeien. Gekoeld drinken op 16-18 graden.

De eerste wijnen zijn nu op de boot naar Nederland. Wij worden al ongeduldig….u ook?

Post navigation